Det gælder om at skabe digital nærhed

[fa icon="calendar"] 20-07-17 11:51 / Skrevet af GlobalConnect A/S

hth-art.png

GlobalConnects hovedkontor ligger i Taastrup. Vi har derfor haft en snak med Michael Ziegler, borgmester i Høje-Taastrup Kommune, om status for digitalisering og om hans digitale visioner for den moderne vækstkommune.

 

Det handler om at være tæt på. Kommunen, borgerne og virksomhederne skal være tæt på hinanden. Og de skal hver især føle nærhed til det omgivne samfund. Det er mantraet i Høje-Taastrup Kommune. Her spiller infrastruktur en helt central rolle. Både i form af Høje-Taastrup Kommunens placering tæt på hovedstaden og tæt på gode offentlige transportmuligheder og motorvejsnettet. Men også den digitale infrastruktur spiller en rolle. Mere end en tredjedel af al internettrafik i landet passerer gennem Høje-Taastrup Kommune. Det betyder dog ikke, at man er af den overbevisning, at man skal digitalisere for digitaliseringens skyld, men for at effektivisere og komme på forkant med fremtidens krav. En digital vision der udspringer i den nye folkeskole Ziegler forklarer, at det særligt er børnefamilierne, der er tiltrukket af kommunen Det giver konkret anledning til at tænke i bl.a. digitalisering af offentlige institutioner som fx folkeskolen. - Byrådet har gennem flere år haft tårnhøje ambitioner for vores børn og unge. Vi er meget optaget af, at undersøgelser viser, at

 

En digital vision der udspringer i den nye folkeskole

Ziegler forklarer, at det særligt er børnefamilierne, der er tiltrukket af kommunen Det giver konkret anledning til at tænke i bl.a. digitalisering af offentlige institutioner som fx folkeskolen.

- Byrådet har gennem flere år haft tårnhøje ambitioner for vores børn og unge. Vi er meget optaget af, at undersøgelser viser, at op mod 65 pct. af eleverne i folkeskolen i dag kommer ud til job, der ikke findes endnu. Kan vi lave en skole som bygger på den grundlæggende lyst til at lære, som børnene har? Og som foregriber denne problematik? En skole hvor børn lærer ikke alene at anvende digitale løsninger men også at forstå og gerne udvikle dem? Den udfordring har vi taget på os. Konkret samarbejder vi med Lego Education om at udvikle det, vi kalder fremtidens skole.

Og kommunen understøtter digital læring ved, at alle elever i kommunen tildeles en PC eller tablet, så de har lige adgang til de digitale muligheder i fremtidens skole.

- Det løfter læringen at stille teknologierne til rådighed. Det ved vi fra internationale undersøgelser. Og det ved vi fra egne erfaringer fra de seneste år, hvor vi har rullet det her ud. Og når man ved det, så skal man gå all in.

- Fra 2017 kobler vi skolen til et nyt kreativt, digitalt innovationscenter, InQvation, der skal ruste børnene til fremtidens færdigheder.

- Derfor er min digitale vision, at vi om 5 år har en skole, der er landskendt, men også anerkendt uden for landets grænser for at være den måde, man skal indrette en skole på i fremtiden. En skole, som ruster vores unge til de omvæltninger, vi ser i dag på blandt andet arbejdsmarkedet.

Umiddelbart er det ikke en klassisk digital vision. Det hænger sammen med ideen om ikke at betragte it og teknologi uafhængigt, men i stedet inkluderet i den samlede løsning.

 

Tid til disruption

Og det er ikke kun folkeskoleeleverne, der skal flytte sig i takt med, at teknologierne sætter deres præg på jobmarkedet og dermed børnenes fremtid. Også kommunens administration skal rustes til fremtidens krav og forventninger.

- Kommunen er til for borgerne. Og hvis vi skal kunne levere fremtidens løsninger, så er vi nødt til at tænke ud over det kommunale miljø. Lære at tænke disruptivt. Vi engagerer derfor store dele af den kommunale organisation i et samarbejde med InQvation, der er et kreativt og disruptivt miljø. Vi har bedt Michael Ziegler, borgmester i Høje-Taastrup Kommune, om en status for digitalisering af kommunen og om hans digitale visioner for den moderne vækstkommune, som han står i spidsen for. Det gælder om at skabe digital nærhed

Hvad det konkret skal føre til, kan jeg i sagens natur ikke svare på, da det handler om at skabe og tænke nyt. Hvis jeg kunne, var der jo ikke behov for projekter som dette.

 

En del af noget større

Digitalisering i det offentlige kan ikke klares isoleret i den enkelte kommune, hvis borgerne skal sikres den bedste kvalitet. Derfor ser Ziegler positivt på Den Fællesoffentlige Digitaliseringsstrategi, der kommer fra centralt hold.

- Den Fællesoffentlige Digitaliseringsstrategi er en vej til at blive mere effektive. Det giver jo god mening, at 98 kommuner går sammen om at lave udbud over en bred front. Det må alt andet lige give grobund for bedre og billigere digitale løsninger og en effektiv digitalisering til gavn for borgerne. I Høje-Taastrup Kommune har vi stort fokus på at hente de effektiviseringsgevinster, der ligger i den fælles strategi. Det er vores mål med digitaliseringen, at den skal være med til at frigøre penge til den direkte, borgernære service.

 

Artiklen er første gang bragt i magasinet Insight 2. Hent seneste her.

Hent magasinet Insight

 

OM HØJE-TAASTRUP KOMMUNE Borgmester Michael Ziegler beskriver Høje-Taastrup Kommune som en vækstkommune. Han forklarer: - Faktisk rundede vi i foråret 50.000 borgere, og vi har med store spændende byudviklingsprojekter plads til både flere borgere og flere virksomheder. Kommunen er i de seneste år vokset markant inden for bl.a. it- og backoffice-funktioner. Høje-Taastrup kommune er med mere end 8.000 nye jobs danmarksmester i jobvækst.


Vurder indlæg:


Handler om: It-politik, Digitalisering


GlobalConnect A/S

Skrevet af GlobalConnect A/S

GlobalConnect er Danmarks førende udbyder af fibernet, datacentre og cloud-løsninger. Virksomheden dækker Danmark, Nordtyskland og dele af Sverige med et 15.000 km langt netværk af optisk fiber og 13.000 m2 datacentre. GlobalConnect er grundlagt i 1998 og har i dag mere end 280 medarbejdere og hovedkontor i Taastrup. Virksomheden havde i 2016 en omsætning på 607 mio. kr. Læs mere på www.globalconnect.dk.