Flere vil outsource mere. Er det godt eller skidt?

[fa icon="calendar"] 28-04-16 11:28 / Skrevet af Lars Lastein

strategisk-it-outsourcing.jpg

Lars Lastein, CSO hos GlobalConnect A/S, har set nærmere på resultatet af Whitelane Research og PA Consultings undersøgelse af det nordiske outsourcing-marked.

46 % vil outsource mere i kommende år

Ser vi på tværs af de nordiske lande, så er tallet 46 % for mere outsourcing og kun 8 % forventer at outsource mindre. Er det godt eller skidt?

 

Det kan være godt, fordi det viser modenhed

Det er da positivt at se! Især fordi hele 62 % af de adspurgte vil outsource mere, fordi de mener, at de opnår adgang til ressourcer, de ellers ikke er adgang til. Så outsourcing er blevet en strategisk driver.

Det peger på, at markedet er begyndt at blive mere modent, og at man begynder at flytte fokus på udelukkende pris til også at se på, hvordan outsourcing kan være med til at gøre ens organisation mere agil.

Jeg tænker, at det efterhånden er helt klart, at it ikke længere er noget, der kan leve adskilt fra forretningen. Hele 57 % svarer da også at de outsourcer for at kunne fokusere mere på kerneforretningen, og jeg tænker videre end det; nemlig hvordan it giver innovationsmuligheder for forretningen. Det skal måske til at drive forretningen i nye retninger. Og her kan det faktisk være en fordel at fjerne noget af det ”støjende”, som drift af eget serverrum helt fysisk er.

 

Det kan være skidt, hvis man ikke differentierer mellem sine strategiske drivere

67 % af de adspurgte på nordisk plan vil fortsat outsource yderligere for at nedbringe driftsomkostningerne. Der er ikke noget galt i at være omkostningsbevidst. Det er en klar fordel ved at outsource. Men det er vigtigt ikke at stirre sig blind på priserne.

Ser vi afgrænset på Danmark, så er fokus faktisk mindre på pris (52 %) og mere på de forretningsmæssige fordele ved valget af outsourcing som adgang til ressourcer (72 %) og mulighed for at kunne fokusere på kerneforretningen (68 %).

Jeg synes, det er interessant, men må også mane til forsigtighed, når man vælger at blande kostoptimerende standardløsninger med værdibaserede og strategiske valg. Det kan lade sig gøre, men det kræver, at man inden udbuddene går i gang indleder dialog med de mest attraktive leverandører og laver en god analyse af, hvordan man vil styre sine kontrakter.

 

67 % vil bruge mere public cloud

Tilslutningen til den offentlige sky er stor blandt de virksomheder, der vil outsource mere. Er det godt eller skidt?

 

Det kan være godt, fordi det tyder på større modenhed

67 % er klar til at bruge mere public cloud mod kun 1 %, der vil bruge mindre public cloud. Det kan være et positivt tal, da det kan dække over et mere modent marked.

Fordelingen kan ses som et udtryk for, at der er kommet en bedre forståelse af, hvordan data bør behandles. Og at ikke alle data er ens. Mere public cloud er ikke i sig selv en dårlig ting. Heller ikke set for en it-outsourcing-leverandør, der også leverer cloud, som GlobalConnect.

 

Det kan være skidt, fordi man glemmer at overveje, hvad det er for et ansvar man uddelegerer

Når mulighederne i markedet bliver mange, kræver det modenhed at vælge. Det dækker over at virksomhederne bl.a. skal have gjort sig klart, at nogle data er rare at have, men ikke nødvendigvis afgørende for virksomhedens plads i markedet, samtidig med at andre data er helt essentielle for at sikre driften. 

Derfor kræver valget af de massekommunikerede standardløsninger inden for public cloud strategiske og kritiske overvejelser. Overvejelser, der bunder i forretningens overordnede strategi. Jeg ser eksempler på virksomheder, der synes public cloud er benchmarket rent pris- og funktionsmæssigt, selvom forretningen i virkeligheden kræver stor grad af rapportering, eller særligt beredskab, eller særlig integration til andre driftsmiljøer. Public cloud er så tungt markedsført, at det danner grundlag for en lemmingeeffekt; alle synes jo it burde være simpelt og billigt!

Jeg tror ikke på enten eller-løsninger. Strategisk sourcing, hvor en løsning sammensættes af velovervejede til- og fravalg af både public og private cloud men også mere tilpasset outsourcing i dag er den tilgang, der vil matche den komplekse virkelighed større virksomheders ledelser operere i.

Det vigtige er at sikre optimale snitfladerne, når ansvaret skal fordeles mellem virksomhed og outsourcing-partnerne ved strategisk sourcing og komplekse løsninger, der involverer både public cloud og mere kompleks outsourcing af it-driften.

 

Om Nordic IT Outsourcing Study 2016

Whitelane & PA Consulting har set på det nordiske outsourcing-marked ved at gennemgå henved 1.000 it-outsourcing-kontrakter fra 300 af de største organisationer i Norden på tværs af industrier og med en samlet kontraktsum på over 6 mia. euro. Du kan finde hele undersøgelsen på http://whitelane.com/2016/04/2016-nordic-it-outsourcing-study-results-published/.


Vurder indlæg:


Handler om: It-outsourcing


Lars Lastein

Skrevet af Lars Lastein

Lars Lastein har siden 2008 været ansat i GlobalConnect og udfylder i dag rollen som CSO med overordnet ansvar for salg og marketing. Lars er uddannet civilingeniør fra DTU med speciale i produktudvikling og innovation og har desuden en mastergrad i NLP. Lars har gennem hele sin karriere arbejdet i krydsfeltet mellem teknologi, innovation, marked og ledelse inden for telekommunikation og it.