It-iværksætter: Mangel på sandbox hæmmer innovation i offentlig sundhedssektor

[fa icon="calendar"] 31-08-17 13:01 / Skrevet af GlobalConnect A/S

 

freddy Lykke Sirenia.png

Der er brug for en digital legeplads i form af en særlig private cloud for iværksættere, der udvikler nye sundhedstjenester, mener direktør for sundhedsit-leverandøren Sirenia, Freddy Lykke.

Kunstig intelligens, big data og nye sensorteknologier banker på døren ind til sundhedssektoren, men Danmark tøver med at åbne op.

Sådan lyder budskabet fra it-iværksætter og direktør for Sirenia, Freddy Lykke, der efterspørger flere innovationsmiljøer, som kan gøre det lettere for iværksættere at udvikle nye løsninger til sundhedsvæsenet.

Barriererne er nemlig særlig høje inden for sundhedssektoren, hvor det stadig kan tage adskillige år at udvikle nye tiltag, mener han. Og det passer slet ikke sammen med den agile metode, nye digitale løsninger bliver udviklet med i dag.

“Nu foregår udviklingen meget mere kontinuerligt med hurtige, nye releases frem for på den gamle måde med kravspecifikationer, tests osv.,” siger Freddy Lykke, og påpeger, at det giver nogle specielle udfordringer i sundhedssektoren, fordi det kræver alt for meget indledende arbejde at få adgang til de rigtige data og udviklingsmiljøer, som er en forudsætning for at komme i gang.

“Hvis du skal lave en god app, så lever den sjældent isoleret, men har brug for at være i kontakt med andre data og applikationer,” siger han.

 

Brug for sandkasse til eksperimenter

Der er flere store it-projekter i gang på sundhedsområdet - ikke mindst Sundhedsplatformen, der med en pris på 2,8 milliarder kroner lægger sig i spidsen som et af de dyreste i Danmarkshistorien.

Udfordringen opstår imidlertid, når de små spillere - typisk iværksætter-teams med nogle få stiftere - forsøger at komme ind på markedet. For at udvikle systemer til sundhedssektoren kræver det nemlig, at man kan få dem testet af i praksis, mens de bliver udviklet, forklarer Freddy Lykke.

“Der er langt fra en prototype og til at få lov til at sætte noget i produktion. Det spring skal mindskes, hvis innovationen skal kunne blomstre,” siger han og uddyber:

“Det vil være oplagt, at regioner og kommuner stiller private clouds til rådighed, som man kan udvikle op imod. Eksempelvis hvor man kunne få adgang til grunddata som CPR-registeret og patientjournaler. Derfor er det også nødt til at være en private og ikke en public cloud.”

 

Manglende data-adgang

Region Syddanmark åbnede for to år siden testmiljøet CoLab Plug & Play i Odense, der indfrier nogle af disse behov.

CoLab hoster blandt andet en kopi af den danske nationale sundheds it-infrastruktur, som opstartsvirksomheder og andre udviklere kan bruge til at teste, om deres løsninger fungerer i praksis. Eksempelvis hvis de skal sende data om diabetespatienter fra hjemmet til hospitalet eller lægen.

Testmiljøet har i løbet af sine to år imidlertid kun haft enkelte virksomhedsprojekter igennem, og ifølge Freddy Lykke løser initiativet heller ikke hovedudfordringen.

“Det er fint til test, men ikke til udvikling. Vi har brug for en sandkasse, hvor der er adgang til indersiden af produktionsmiljøerne. Eksempelvis envejs-miljøer, hvor data kan hentes fra de rigtige systemer, men ikke skrives til dem,” siger it-iværksætteren.

Selv har han arbejdet 10 år inden for sundhedssektoren, og det giver ham en særlig fordel, som andre nytilkomne iværksættere mangler.

“Hvis jeg var ny og ikke kendte branchen, så ville jeg ikke vide, hvordan man kommer ind med en ny løsning. Derfor er der brug for udviklingsmiljøer, hvor man kan prøve ting af,” afslutter han.


Vurder indlæg:


Handler om: Offentlig it


GlobalConnect A/S

Skrevet af GlobalConnect A/S

GlobalConnect er Danmarks førende udbyder af fibernet, datacentre og cloud-løsninger. Virksomheden dækker Danmark, Nordtyskland og dele af Sverige med et 15.000 km langt netværk af optisk fiber og 13.000 m2 datacentre. GlobalConnect er grundlagt i 1998 og har i dag mere end 280 medarbejdere og hovedkontor i Taastrup. Virksomheden havde i 2016 en omsætning på 607 mio. kr. Læs mere på www.globalconnect.dk.