Masser af virkelyst, mangel på vokseværk

[fa icon="calendar"] 22-08-18 12:55 / Skrevet af Hanne Mølby Henriksen

insight_mangel_paa_voksevaerk

 Iværksætterne myldrer frem, men kun få vokser sig store. Vi mangler rollemodeller, finansiering og en anden mentalitet, mener ekspert i iværksætteri.

De er derude. Iværksætterne. De myldrer frem på tværs af brancher, byer og ambitionsniveau. Og de er levedygtige. Det kniber bare for dem at vokse sig store.

”Det har været et smertensbarn gennem mange år i Danmark,” siger Mads Váczy Krag, der er direktør i Væksthus Sjælland og ekspert i iværksætteri.

”Vi har været gode til at få folk til at springe ud som iværksættere, men der er ikke mange af dem, der vokser og skaber mange job. Det er ærgerligt. Det er jo dem, vi skal leve af i fremtiden.”

Væksthus Sjælland har sammen med Vækstfabrikkerne og Center for Vækstanalyse de seneste to år analyseret de danske iværksætteres vilkår og muligheder i det såkaldte Iværksætterbarometer. Her kan man forvisse sig om, at Danmark ligger i top ti blandt EU-landene plus Norge og Schweiz, både når det gælder etableringen af nye virksomheder og evnen til at overleve de første fem år.

Men kun de færreste af dem oplever at vokse for alvor. De seneste 30 år har vi således kun fået fem nye ind på listen over landets hundrede største virksomheder målt på omsætning, selvom antallet af nye virksomheder stiger støt. Og set med internationale briller er antallet af danske iværksættere med høj vækst heller ikke prangende.

”Vi er ikke for alvor elendige, men heller ikke top of class. Vi ligger ret stabilt og roder nede i midterfeltet blandt OECD-landene,” siger Mads Váczy Kragh.

En god exit-plan og svenske aktier

Hvad skyldes denne danske mangel på vokseværk? Det er der mange bud på.

”Man taler blandt andet om mentaliteten – det tror jeg på,” siger Mads Váczy Kragh.

”Vi har for eksempel set, at en del danske virksomheder bliver solgt til udlandet meget tidligt og derfor slet ikke når at udvikle sig i Danmark og blive højvækstiværksættere. Det er en af forklaringerne. Rigtig mange højteknologiske iværksættere tænker exit lige fra begyndelsen. De er allerede ved at planlægge, hvordan de skal sælge virksomheden, når de starter den.”

Mads Váczy Kragh forklarer, at det ofte hænger sammen med finansieringen og tanker om, hvordan man får sine penge hjem. Kapital er nemlig også en udfordring for de danske iværksættere. Det kan være svært at rejse penge til for alvor at give den gas og vokse, når man er ny på markedet.

I Danmark er der eksempelvis meget få små virksomheder, der går på børsen sammenlignet med Sverige. Faktisk er der en tendens til, at flere mindre danske virksomheder krydser Øresund og går på den svenske børs i stedet for den danske. I Sverige vil investorerne gerne investere i små aktier. Det gider de ikke i Danmark. Det danske aktiemarked domineres af tunge investorer som pensionskasser og investeringsforeninger, mens det svenske har en helt anden kultur med mange små-investorer, der gerne vil investere i start-ups og mindre virksomheder.

”Man snakker om, at det er en af grundene til, at vi har færre af de meget hurtigt voksende virksomheder – den gennemsnitlige kapital er bare mindre end i lande som Sverige, England og USA,” siger Mads Váczy Kragh.

Vi mangler nogen at se op til

Selv rollemodellerne er mindre i Danmark. Vi har ikke ret mange af de klassiske forbilleder, der begyndte med ingenting og fik skabt en virkelig stor virksomhed på kort tid. Ingen Mark Zuckerberg. Ingen Evan Spiegel. De mest succesfulde danske iværksættere har typisk lavet en tidlig exit, og det betyder noget for de spritnye virksomhedsejere i Danmark, mener Mads Váczy Kragh.

”Hvem skal de danske iværksættere spejle sig i? Vi mangler en håndfuld, der har skabt en rigtig stor dansk virksomhed. Jeg skal tænke mig rigtig godt om for bare at pege på nogle, der er in the making … Trust Pilot er rigtig godt på vej. 3Shape er også. De begynder at nærme sig den magiske milliard i omsætning. Og NetCompany har som de første i mange år opnået at have 1000 ansatte i Danmark. Så der er nogle i støbeskeen, men vi kunne godt bruge flere.”

Mads Váczy Kragh glæder sig over, at iværksætterkulturen er ved at ændre sig. Ambitionerne er vokset i miljøet de seneste år. Og der er udbredt villighed til at give noget tilbage, hvis man selv er lykkedes.

”For syv-otte år siden havde det nok været svært at lave et virkelig godt panel til Løvens Hule. I dag har vi fået et helt community af mentorer og business-angels. Det har enormt stor betydning, at man giver erfaring videre til dem, der starter fra nul.”

2K2E3696


Vurder indlæg:


Handler om: Iværksætteri