Skyen er på vej tilbage fra udlandet

[fa icon="calendar"] 15-08-17 00:00 / Skrevet af GlobalConnect A/S

Skyen er på vej tilbage fra udlandet.png

Politisk usikkerhed og en stigende interesse for cloud er i gang med at transformere cloud-infrastrukturen, der i højere grad vil ligge hjemme i andedammen end i udlandet i de kommende år.

 Det kan være fristende at betragte cloudfænomenet som noget metafysisk, der svæver uden for tid og sted og ikke er underlagt de samme fysiske love, som resten af verden.

Ser man på nogle af de kommende tendenser inden for cloud, kan der dog være god grund til at komme ned på jorden igen. Belastning af netværk, usikkerhed om persondata og politiske spændinger er nogle faktorer, der gør det vigtigt at forstå de fysiske begrænsninger af cloud.

I øjeblikket er markedet for cloud-infrastruktur (IaaS) domineret af store spillere som Microsoft, Google og IBM med Amazon i spidsen. Ser man på det fysiske setup af deres tjenester, så er de kendetegnet ved relativt få (tjenesternes størrelse taget i betragtning) og store datacentre på udvalgte steder som især Irland og Amsterdam i Europa.

Selvom der ikke findes nogen samlet opgørelse over belastningen af netværksforbindelserne mellem de europæiske lande, så tyder meget på, at den vil stige over de kommende år. Priserne rasler fortsat ned på virtuelle servere hos de store cloud-udbydere, mens udbredte applikationer som Google Docs og Microsoft Office nu som standard opererer i skyen. Udviklingen vil utvivlsomt lokke endnu flere virksomheder til at lægge deres data i skyenog dermed belaste netværkene yderligere. Virksomheder, der hoster tjenester, hvor en lav forsinkelse er kritisk, vil derfor kunne se sig nødsaget til at kigge efter andre løsninger end en public cloud.

De store spillere er dog ved at indse denne udvikling. Microsoft Azure bliver i dag drevet fra 22 globale datacentre, men det vil om få år have ændret sig. Med lanceringen af Azure Stack gør Microsoft det muligt for private cloud-udbydere at tilbyde deres kunder Azure-infrastrukturen fra et lokalt datacenter. Azure vil således pludselig være tilgængelig på hundredvis af lokale datacentre og hos tusindvis af de største virksomheder, der hoster det on-premise.

På den måde vil fragmenteringen af cloudinfrastrukturen være med til at mindske belastningen af netværkene. Men det er blot én af drivkræfterne.

 

Lokale løsninger på politisk usikkerhed

Cloud er om noget et udtryk for globaliseringen. På få år er det blevet helt normalt for selv store virksomheder at lægge deres data fysisk i datacentre i andre lande, hvilket siger noget om, hvordan it-beslutninger hænger sammen med en større samfundsudvikling. Derfor vil det nok heller ikke komme som en overraskelse, at de seneste års politiske ustabilitet også er i færd med at påvirke området. Denne gang går udviklingen dog tilbage mod det lokale, men beholder et globalt islæt.

Edward Snowdens afsløringer af den amerikanske efterretningstjenestes massive overvågning af ikke mindst europæiske politiske ledere har fået flere virksomheder til at genoverveje det med at lægge data på amerikansk-ejede servere. Eksempelvis var den danske startup Churchdesk tvunget til at skifte fra Amazon over til en tysk cloududbyder for at vinde de tyske kunders tillid. Safe Harbour-dommen sidste år er endnu en manifestation af denne usikkerhed, som langt fra er overvundet.

Azure Stack og lignende forsøg på at skabe lokale cloud-løsninger baseret på globale standarder er et eksempel på, hvordan man prøver at imødegå denne usikkerhed.

Brexit understreger om noget, at fremtiden er uvis, og at det har betydning for de strategiske beslutninger på it-området. Således står 13 af de europæiske centralbanker pludselig i en usikker situation, fordi deres it-infrastruktur bliver drevet af en virksomhed (Colt) i et land (England), der ikke længere vil være underlagt EU-love om få år.

Det er næppe sidste gang, vi hører om virksomheder, der kan betvivle beslutningen om at gå hovedløst i skyen. Derfor er det også forsvarligt at mene, at tendensen mod en lokalt baseret cloud vil fortsætte over de næste år.


Vurder indlæg:


Handler om: It-outsourcing


GlobalConnect A/S

Skrevet af GlobalConnect A/S

GlobalConnect er Danmarks førende udbyder af fibernet, datacentre og cloud-løsninger. Virksomheden dækker Danmark, Nordtyskland og dele af Sverige med et 15.000 km langt netværk af optisk fiber og 13.000 m2 datacentre. GlobalConnect er grundlagt i 1998 og har i dag mere end 280 medarbejdere og hovedkontor i Taastrup. Virksomheden havde i 2016 en omsætning på 607 mio. kr. Læs mere på www.globalconnect.dk.