Skru nu kravene ned til 90%

[fa icon="calendar"] 05-09-17 13:00 / Skrevet af GlobalConnect A/S

skru kravene ned.png

Den nye regering har meldt stort ud på den digitale front, men hvordan fremstår initiativerne, set fra it-branchen? Carsten Hvid Challet fra GlobalConnect er positiv, men …

## Artiklen er første gang bragt i magasinet Insight. Du kan hente seneste udgivelse her. ##

 

”Vi skal både finde nøglen til at udvikle de nye projekter til rette pris og uden forsinkelser. Og vi skal sørge for, at vi driver dem bedre, når de er sat i drift … jeg vil insistere på, at det kan lade sig gøre.”

Minister for offentlig innovation Sophie Løhde var klar i mælet, da hun i januar lancerede en oprydning i statens it-systemer. Der skal styr på den statslige it. Da det nye regeringsgrundlag blev præsenteret tilbage i november, var der ligeledes fokus på it, og danskerne blev forelagt en lang række digitale initiativer.

Christiansborgs stærkt forøgede opmærksomhed omkring it glæder da også Carsten Hvid Challet fra GlobalConnect. Men han har ikke hænderne over hovedet.

”Meget af det er gammel vin på nye flasker. Jeg synes virkelig, der er en rigtig god ånd i udspillene, og det er naturligvis glædeligt, at digitalisering er rykket frem i rampelyset. Men jeg savner også at høre, at man har forstået, hvad det er for nogle udfordringer, man er oppe imod. Det hele risikerer let at ende som en akademisk øvelse,” siger han.

Carsten Hvid Challet vil altså insistere på at forholde sig let tvivlende. Han mener, ambitionerne (stadig) er for store, og han savner en klar plan for, hvordan man rydder op i de offentlige legacy-løsninger.

Lad os tage det første først.

 

De sidste 10 %

”Hvis staten skal lykkes med at få nye spillere ind, der kan udvikle det offentliges it, er man nødt til at udrydde papirtigrene. Som det er nu, skal it-selskaber afsætte endeløse timer til jura og kravspecifikationer, og det kan man ganske enkelt ikke, hvis man er et mindre eller mellemstort selskab,” siger han.

Problemet er, ifølge Carsten Hvid Challet, at man sætter barren alt for højt, når der skal udvikles nye it-projekter.

”Som det er nu, vil man altid forsøge at bygge en løsning, der kan alt; den skal kunne håndtere enhver tænkelig situation. Men det er tit og ofte godt nok, når en løsning kan klare 90 % af kravene, og man så finder en analog løsning til de sidste 10 %,” siger han.

Alternativt kan man tilpasse regler eller organisationer til systemet i stedet for omvendt, fortæller han. For de ultimative krav til it-løsningerne koster dyrt.

”Det er, når man kræver 100 %, at en løsning bliver kompleks og dermed dyr. Det ender hurtigt med at koste det dobbelte, når man absolut vil have de sidste 2 % med. Så der skal en grundlæggende holdningsændring til; man skal indstille sig på, at it ikke altid skal kunne alt.”

Problem nummer to er de mange legacy it-løsninger fra 90’erne, der indeholder de stamdata, alle offentlige it-systemer skal bruge, for eksempel CPR-registret.

”Man er ganske enkelt nødt til at få afviklet de gamle legacy-løsninger, selvom det er dyrt, kompliceret og usexet. Lige nu er det helt umuligt at bygge nye løsninger til et system, der i årevis er knopskudt uden en overordnet styring.

”Gør man ikke det, vil det blive en stopklods for den offentlige innovation. For vi er nødt til at få nogle af de små selskaber ind med yngre kræfter, der kan tænke nyt. Men som det er nu, holder man dem effektivt ude af markedet,” siger han.


Vurder indlæg:


Handler om: Politik, It-politik


GlobalConnect A/S

Skrevet af GlobalConnect A/S

GlobalConnect er Danmarks førende udbyder af fibernet, datacentre og cloud-løsninger. Virksomheden dækker Danmark, Nordtyskland og dele af Sverige med et 15.000 km langt netværk af optisk fiber og 13.000 m2 datacentre. GlobalConnect er grundlagt i 1998 og har i dag mere end 280 medarbejdere og hovedkontor i Taastrup. Virksomheden havde i 2016 en omsætning på 607 mio. kr. Læs mere på www.globalconnect.dk.