Her koder de næste generation til innovation

[fa icon="calendar"] 10-08-17 13:01 / Skrevet af GlobalConnect A/S

Coding Pirates.png

Hvor skal den danske innovation komme fra i en digital fremtid, hvis ingen af os kan det digitale håndværk? Mød Coding Pirates, der lærer børn at være kreative med nuller og ettaller.

## Artiklen er første gang bragt i magasinet Insight. Du kan hente seneste nummer her ##

 

De seneste mange år er nye år - gange vokset op i skyggen af en myte. I forventning om at børn automatisk lærer at forstå den teknologi, der omgiver dem, har vi døbt dem de digitale indfødte – the digital natives.

Men at en baby kan swipe på en iPad, er ikke ensbetydende med, at han eller hun lærer at forstå, hvordan den virker.

- Danske børn er kort sagt vokset op uden en egentlig forståelse af den teknologi, der er overalt omkring os. Programmering er slet ikke blevet prioriteret som håndværk eller værdifuld evne og bliver endda ned - vurderet lidt i forhold til andre fag.

Det udtaler Martin Exner, der har grundlagt Coding Pirates, en forening der hjælper børn med at bruge teknologi kreativt. Han mener, at nedvurderingen er gift for vores innovationsevne.

- Mange har nok en forestilling om, at vi bare skal udvikle de gode idéer her i Dan - mark, og så kan vi outsource alt det tekni - ske. Sådan hænger det bare ikke sammen. Man er nødt til at have en teknisk forståel - se, for at kunne få de gode idéer.

- Man kan bare se på størstedelen af de teknologiske virksomheder, der for alvor er brudt igennem – der er altid mindst én med på holdet, der har en solid teknisk viden, påpeger Exner.

Naturlig kreativitet

Coding Pirates fungerer som et fritidstilbud til børn i skolealderen, der via en række lokalafdelinger afholder klubaftener, workshops og online samarbejder med andre afdelinger.

Her stifter poderne bekendtskab med blandt andet programmering, teknologikonstruktion, medier, robotter og spiludvikling. Bag tilbuddet står en række frivillige udviklere, lærere, programmører, studerende, forskere og entreprenører.

Tiltaget er ikke ”bare” sat i verden, for at de deltagende børn skal blive ingeniører eller software-eksperter. Målet er, at børnene skal udvikle sig til at være mere end konsumenter af teknologi – de skal også kunne udvikle teknologi. Vi vil kort sagt hjælpe dem til at blive innovative og entreprenante, fortæller Exner.

Blandt andet derfor tager Coding Pirates udgangspunkt i børnenes egne ideer og arbejder ud fra dem. For eksempel er en af piraterne, Niels, i gang med at bygge en båd, der skal sejle til Sverige. Den bliver 3D-printet og drevet af solpaneler.

Og så er der Penelope, som har lavet en bamse med infrarød sensor, der skræmmer lillebror ud fra hendes værelse, når hun ikke er hjemme (søg på ”rædselsbamse” på Youtube).

- Vi arbejder tit langt væk fra skærmen. Vi kan sagtens sidde en hel klubaften med legoklodser eller bygge brætspil, fortæller Exner.

Hos Coding Pirates handler det om at give børnene et rum til kreativitet, som de ikke nødvendigvis får i løbet af skoledagen. - Børn i børnehave leger, men i skolen skal de til at lære. Evnen til at innovere kommer bare ikke af læring, så på den måde er skolen måske med til at slå det kreative lidt ned. Børn er mere intuitive end voksne, og dén naturlige kreativitet giver vi dem mulig - hed for at udfolde hos os, forklarer Exner.

De gode idéer

Coding Pirates har efterhånden åbnet lokal - afdelinger i hele landet, foreningen støttes af en række fonde og virksomheder, og for nylig modtog man 3,9 mio. fra Tuborgfondet. De fleste afdelinger har lange ventelister Succesen er med andre ord en realitet, men Exner så gerne, at kodning også kom på skoleskemaet.

- Det var faktisk en del af skemaet for 30 år siden. Dengang var det bare hardcore programmering, som nok i virkeligheden skræmte mange væk. Jeg tror, vi skal have mere fokus på det kreative og skabende, så vi kan vække begejstring for faget, siger Exner.

- Det her handler om at sikre Danmark i fremtiden. Vi er nødt til at have en legitim it-branche og et samfund, hvor vi selv me - strer alle væsentlige funktioner. Og så skal det helst ikke være sådan, at Silicon Valley løber med alle de gode ideer.

---

Martin Exner.png

Martin Exner, grundlægger af Coding Pirates


Vurder indlæg:


Handler om: Iværksætteri, Kode, Innovation


GlobalConnect A/S

Skrevet af GlobalConnect A/S

GlobalConnect er Danmarks førende udbyder af fibernet, datacentre og cloud-løsninger. Virksomheden dækker Danmark, Nordtyskland og dele af Sverige med et 15.000 km langt netværk af optisk fiber og 13.000 m2 datacentre. GlobalConnect er grundlagt i 1998 og har i dag mere end 280 medarbejdere og hovedkontor i Taastrup. Virksomheden havde i 2016 en omsætning på 607 mio. kr. Læs mere på www.globalconnect.dk.