Ny bro mellem private og public cloud fjerner afgørende forhindring for at gå i skyen

[fa icon="calendar"] 03-08-17 13:01 / Skrevet af GlobalConnect A/S

ny bro mellem public og private cloud.png

Flere virksomheder har problemer med at få public og private cloud til at spille sammen. Det ser ud til at ændre sig med det kommende Azure Stack, som ifølge den danske direktør for it-konsulentfirmaet Avanade nu forener de to i et sammenhængende miljø.

 

En af de danske virksomheders større forhindringer for at lægge data og applikationer i skyen ser ud til at forsvinde i den kommende tid.

Med lanceringen af Microsofts Azure Stack omkring sommeren 2017 bliver det nu muligt at drive applikationer på Azure-platformen i en private cloud frem for en public cloud. Det bliver ifølge it-konsulentfirmaet Avanades danske direktør Victor Keegan et afgørende skifte, hvor den hybride cloudmodel for alvor kan vinde frem:

- Azure Stack er en af de første muligheder for at forene public og private cloud i samme miljø, og opnå en sammenhængende hybrid cloud-model, siger han og uddyber: - Vi har før set, at public og private cloudplatforme ikke hænger sammen, men med Azure Stack får organisationerne mulighed for at bevæge sig frit mellem de to miljøer.

 

Svært at samarbejde på tværs af public og private cloud

Der er især én årsag til, at det i dag kan være problematisk for virksomheder at benytte sig af en hybrid cloud-model.

Ofte vil det bedst kunne betale sig at lægge nogle typer af data og applikationer i en public cloud, mens andre og mere forretningskritiske tjenester helst bør holdes i en privat, lokal cloud. Dette bliver en særlig udfordring, når de forskellige applikationer skal samarbejde, fordi de er baseret på vidt forskellige cloud-miljøer.

- Hvis du i dag udvikler en applikation til at køre i dit eget datacenter-miljø, så kan det ikke nødvendigvis overføres til en public cloud som Azure, siger Victor Keegan.

Denne problematik skærpes af, at flere virksomheder ifølge analyse-firmaet Gartner i fremtiden ser ud til at sigte mod netop en hybrid cloud-model med en kombination af private og public cloud. Allerede i 2020 vil cloud-udbydere således have solgt mere computerkraft end den, der bliver anvendt i virksomhedernes egne datacentre, spår Gartner.

- Virksomheder kommer ikke til at bruge 100 pct. public cloud det næste stykke tid, siger Victor Keegan og fortsætter:

- Derfor vil de fleste organisationer have en hybrid cloud-strategi i den kommende tid. Azure Stack bygger bro mellem sikkerhed og skalerbarhed Når Azure Stack bliver lanceret, vil virksomheder, ifølge Victor Keegan smertefrit kunne skifte mellem en public Azure-løsning og en privat Azure Stack-model.

Azure Stack benytter samme API-surface og mekanismer til udrulning af software som public Azure. På den måde kan et program udviklet til Azure Stack, for første gang også køre i et public Azure-miljø uden ændringer i koden.

Azure Stack bliver i første omgang udbudt af lokale datacenter-udbydere. Samtidig vil de største virksomheder også have mulighed for at lægge Azure Stack-miljøet ind på deres egne servere.

- De fleste organisationer vælger hybrid cloud for at udnytte fordelene ved den lokale datacenter-infrastruktur omkring sikkerhed, driftssikkerhed og service level agreements. Samtidig drager de fordel af skalerbarheden, lagerpladsen, computerkraften, udviklermiljøerne og netværkskapaciteten fra public cloud, siger Victor Keegan og tilføjer:

- Med Azure Stack kan man udvikle og køre applikationerne både i public Azure eller i datacentret med Azure Stack. Dette kan især udnyttes af virksomheder med en sæsonpræget belastning af driftssystemerne. Således kan en festival, hvor systemerne kører på højtryk et par uger om sommeren, eksempelvis vælge at lægge sine systemer midlertidigt i en public Azure, der kan skalere til det høje forbrug. Og når belastningen daler igen, kan den uden videre skifte tilbage til det lokale datacenter med Azure Stack.

 

Lokal cloud løser sikkerheds-udfordring

De kommende muligheder for at bruge Azure i et private cloud-miljø, vil komme en række særlige virksomheder og offentlige myndigheder til gode. Især har banker, advokatfirmaer, medicinalvirksomheder og lignende hidtil holdt fast i on premise-løsninger, hvor de selv har drevet it-systemerne.

Det skyldes ikke mindst de høje krav til sikkerhed og lave forsinkelser på netværket, som public cloud ikke altid indfrier. Public Azure bliver eksempelvis drevet via datacentre i blandt andet Holland og Irland, hvilket kan være et problem, når fortrolig information om alt fra forretningshemmeligheder til følsomme persondata oftest skal holdes inden for landets grænser.

Med Azure Stack vil data, ifølge Victor Keegan, udelukkende være tilgængelige i det lokale datacenter. Dermed bliver det heller ikke nødvendigt at leve op til de samme krav omkring dataoverførsler til udlandet, som ellers er gældende for public cloud-løsninger.

 

victor keegan.png

Victor Schwartz Keegan Director, Digital, Cloud & Advisory Lead, Avanade Denmark


Vurder indlæg:


Handler om: It-outsourcing


GlobalConnect A/S

Skrevet af GlobalConnect A/S

GlobalConnect er Danmarks førende udbyder af fibernet, datacentre og cloud-løsninger. Virksomheden dækker Danmark, Nordtyskland og dele af Sverige med et 15.000 km langt netværk af optisk fiber og 13.000 m2 datacentre. GlobalConnect er grundlagt i 1998 og har i dag mere end 280 medarbejdere og hovedkontor i Taastrup. Virksomheden havde i 2016 en omsætning på 607 mio. kr. Læs mere på www.globalconnect.dk.